Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ: ΠΟΣΕΣ; ΠΟΥ ΠΑΜΕ;

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ: ΠΟΣΕΣ; ΠΟΥ ΠΑΜΕ;

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος δε μπορεί να φανεί αδιάφορη μπροστά στα μηνύματα των μελισσοκόμων από όλη την Ελλάδα που μιλούν για απώλειες μελισσοσμηνών, δε μπορεί να σταθεί αδιάφορη και στα μηνύματα που λαμβάνει από το εξωτερικό και από όλη την επιστημονική κοινότητα. Πήρε λοιπόν την πρωτοβουλία με ιδίους πόρους να διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα και να μελετήσει παράγοντες που ενδεχομένως συσχετίζονται με την απώλεια μελισσοσμηνών.
Με πρωτοβουλία των γεωτεχνικών της και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του ΕΘΙΑΓΕ και το Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέταξε ερωτηματολόγιο το οποίο διανέμεται σε μελισσοκόμους με σκοπό να συγκεντρωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και να επεξεργαστούν κατάλληλα, ώστε να διεξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Οι φορείς αυτοί επιλέχθηκαν γιατί συμμετείχαν από την αρχή στη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για την αποφυγή των απωλειών μελισσοσμηνών (COLOSS).
Στην πρωτοβουλία αυτή της ΟΜΣΕ συντέλεσε και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει δώσει στοιχεία για τις απώλειες των μελισσοσμηνών στον ΕΟΑΤ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων-EFSA). Εμφανίζεται ως μία από τις 6 μόνο χώρες που δεν έχουν Εθνικό πρόγραμμα για τον έλεγχο των απωλειών. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν ερευνητικά προγράμματα από το 2004 για το σκοπό αυτό. Πιο συγκεκριμένα, το 2003 ο ΕΟΑΤ κυκλοφόρησε ερωτηματολόγια στις χώρες-μέλη μετά από ερώτηση της Γαλλικής Επιτροπής για τις απώλειες μελισσοσμηνών και την εποπτεία τους στην Ευρώπη. Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από 24 χώρες έγινε φανερό ότι οι περισσότερες χώρες έχουν δώσει στοιχεία α) για τα Εθνικά προγράμματα εποπτείας και ελέγχου των παραγόντων που προκαλούν ή επηρεάζουν τον θάνατο ή την εξασθένιση των μελισσοσμηνών, β) για τα υπολείμματα χημικών ουσιών στο μέλι και γ) για τον αριθμό των μελισσοσμηνών, παραγωγών και ποσότητα παραγωγής μελιού. [Στο περιοδικό του ΕΟΑΤ (EFSA), τεύχος 154 του 2008, σελίδες 1-28 και με τον τίτλο Απώλειες Μελισσοσμηνών και Εποπτεία τους στην Ευρώπη (έκδοση: 11 Αυγούστου 2008) περιγράφονται πολύ αναλυτικά τα στοιχεία που οι χώρες / μέλη της ΕΚ έχουν δώσει για το παραπάνω θέμα.]
Στα στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα, εμφανίζεται να έχει Εθνικό πρόγραμμα μόνο για τη μελέτη των υπολειμμάτων στο μέλι για το 2004 και 2005. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2006 και το 2007. Αναφορικά με τη παραγωγή μελιού και αριθμό μελισσοσμηνών εμφανίζεται τέταρτη στη σειρά στην παραγωγή μελιού μετά την Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία ενώ κατέχει την πρώτη θέση στον αριθμό των μελισσοσμηνών.
Με σκοπό να διερευνηθούν οι παράγοντες εκείνοι που προκαλούν μεγάλες απώλειες και εξασθένιση στα μελισσοσμήνη της Ευρώπης ο ΕΟΑΤ παρακινεί τα κράτη μέλη να κινηθούν προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:
1. Σχεδιασμός προγραμμάτων ελέγχου των απωλειών σε κάθε χώρα
2. Συγκέντρωση στοιχείων για τα επόμενα έτη και σύγκρισή τους με τα στοιχεία που έχουν ήδη παρουσιαστεί στην ανάλυση που έχει ήδη κάνει ο ΕΟΑΤ
3. Αποκρυστάλλωση και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από ερωτηματολόγια και ερευνητικές διαδικασίες για την αποσαφήνιση των αιτιών που οδηγούν τα μελισσοσμήνη σε θάνατο, κατάρρευση ή εξασθένιση.
Παρακαλούμε τους χρήστες της ιστοσελίδας μας να συμπληρώσουν και να αποστείλουν μέσω e-mail το ερωτηματολόγιο (info@omse.gr, omse@otenet.gr), βοηθώντας τους επιστήμονες να συνθέσουν την πραγματική εικόνα των απωλειών μελισσοσμηνών στη χώρα.
Αυτό δεν είναι απαραίτητο μόνο για την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων μας, αλλά και για την εξεύρεση της λύσης του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Συμπληρώνοντας τα ερωτηματολόγια δε βοηθάτε μόνο στην έρευνα, αλλά βοηθάτε και τους εαυτούς σας.

Το Δ.Σ της ΟΜΣΕ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ