Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΜΠΑΤΣΗ-Ελληνικές βασίλισσες σε ευρωπαϊκά μελίσσια

Σε καμία περίπτωση δεν κάνω διαφήμιση, απλώς παραθέτω μια εικόνα από τις εγκαταστάσεις στα Ιωάννινα, το εαν γίνεται επαγγελματική δουλειά ή όχι θα το κρίνεται εσείς!!!












































Με ελεγχόμενη γονιμοποίηση για καλύτερο και περισσότερο μέλι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοφύλακτος Σπατούλας tspatou@gmail.com

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009
«Μια εβδομάδα από την ώρα που θα γεννηθεί η βασίλισσα πρέπει να την κάνουμε γόνιμη, δυνατή, ανθεκτική, προικισμένη, για να μπορέσει στη συνέχεια να δώσει τα καλά γονίδια στα παιδιά της ώστε να έχουμε αρκετό και καλό μέλι».

Στον μοναδικό στην Ελλάδα σταθμό γενετικής βελτίωσης μελισσών της οικογένειας Μπατσή, στα Ιωάννινα, ο 38χρονος Ζαχαρίας Μπατσής λέει ότι η γονιμοποίηση της βασίλισσας είναι το Α και το Ω στη διαδικασία του κύκλου που δίνει ζωή σε χιλιάδες μέλισσες. Η βασίλισσα, προσθέτει, «όταν φεύγει από την κυψέλη πετάει σε απόσταση ακόμη και 10 χιλιομέτρων, επομένως δεν μπορούμε να ξέρουμε με τι κηφήνα γονιμοποιήθηκε και τι μέλισσες θα δώσει στην παραγωγική διαδικασία. Γι΄ αυτό γεννήθηκε η ανάγκη να υπάρχει ο έλεγχος της γονιμοποίησης με τη μέθοδο της τεχνητής σπερματέγχυσης, μια μέθοδος που στην Αμερική και την υπόλοιπη Ευρώπη εφαρμόζεται πριν από το 1940».

Η γενετική βελτίωση των μελισσών δεν είναι απλή υπόθεση. «Όλα απαιτούν τον προγραμματισμό τους», λέει ο κ. Μπατσής, ο οποίος έχει σπουδάσει γεωπόνος. «Αφού εκθρέψουμε τις βασίλισσες- μέλισσες στις στεγασμένες κτιριακές εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται μόνιμα 317 μελισσοσμήνη, στη συνέχεια, τις περιορίζουμε και την έβδομη ημέρα από την εκκόλαψή τους τις οδηγούμε στο ειδικό εργαστήριο όπου γίνεται η σπερματέγχυση. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελέγχουμε και να επιλέγουμε τα χαρακτηριστικά των “γονιών” και κυρίως της βασίλισσας, τα οποία θα περάσουν στις μέλισσες που θα γεννηθούν». Στόχος είναι οι μέλισσες που θα γεννηθούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες μελιού, να αντέχουν σε ασθένειες, να μην είναι επιθετικές, να μην καταναλώνουν οι ίδιες πολύ μέλι και να μην έχουν τάσεις... αυτονόμησης από το μελίσσι. «Με την τεχνητή γονιμοποίηση της βασίλισσας», περιγράφει ο κ. Μπατσής, «μπορούμε να διατηρήσουμε την καθαρότητα μιας φυλής μελισσών αλλά και να κάνουμε διασταυρώσεις. Απώτερος σκοπός μας είναι να πετύχουμε τη βελτίωση στη μέλισσα, ώστε η “μάνα” να έχει καλύτερα γονίδια και οι απόγονοί της να είναι μεγαλύτερες μέλισσες, με πιο μεγάλη προβοσκίδα, που εκμεταλλεύονται πιο καλά τις ανθοφορίες. Επίσης επιδιώκουμε πιο μεγάλες σε πληθυσμό κυψέλες και πιο παραγωγικές, που είναι και το πιο σημαντικό αφού το κέντρο μας απευθύνεται στον επαγγελματία και ερασιτέχνη μελισσοκόμο».

Η βασίλισσα αποθηκεύει στο σώμα της 8 εκατομμύρια σπερματοζωάρια για όλη της τη ζωή, σημειώνει ο 65χρονος Γιάννης Μπατσής, ο εμπνευστής του κέντρου του οποίου η λειτουργία άρχισε το 1983 και παραμένει μέχρι και σήμερα μοναδικό στην Ελλάδα. «Δεν ξαναβγαίνει για να ξαναγονιμοποιηθεί από την κυψέλη, τα σπερματοζωάρια αυτά επαρκούν για όλη τη διάρκεια της ζωής της και θα μπορεί να γεννά μέχρι και 2.000 αυγά ημερησίως και να ζήσει έως και 5 χρόνια. Οι βασίλισσες που παράγονται δίνονται σε Έλληνες και σε Ευρωπαίους μελισσοκόμους ενώ φέτος», προσθέτει ο κ. Γ. Μπατσής, «δώσαμε 15.000 βασίλισσες. Από αυτές το 85% έχουμε δώσει σε Ευρωπαίους μελισσοκόμους και το υπόλοιπο 15% σε Έλληνες.

ΚΑΛΑ ΓΟΝΙΔΙΑ
Οι εργάτριες- απόγονοι της βασίλισσας θα είναι ανθεκτικές και πιο αποδοτικές









Δεν υπάρχουν σχόλια: