Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΑΣ Ή ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Καϊμακτσαλάν

Τμήμα του Βόρα είναι το όρος Καϊμακτσαλάν, ονομασία που χρησιμοποιούμε συχνά για ολόκληρη την οροσειρά. Παρ’ ότι δεν είναι γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους δόθηκε αυτή η ονομασία, η προέλευσή της είναι τουρκική και, σύμφωνα με φιλολογικές αναλύσεις, σημαίνει ο κλέφτης του αφρού, του καϊμακιού (καϊμάκ=αφρός, τσαλάν=κλέφτης). Το μεγάλο αυτό βουνό με τα πυκνά δάση από οξιές και βελανιδιές καταλαμβάνει όλη τη βόρεια πλευρά του νομού Πέλλας και βρίσκεται βορειοδυτικά της Έδεσσας, ακριβώς πάνω στα σύνορα με τη FYROM, αφού η κορυφογραμμή του αποτελεί το όριο μεταξύ των δύο κρατών. Με υψόμετρο 2.524 μ., είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο (2.917μ.) και τον Σμόλικα (2.637μ.), και ένα από τα πέντε που ξεπερνούν τα 2.500 μ.

Χαρακτηριστικό είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην ομώνυμη υψηλότερη κορυφή. Ένα όμορφης κατασκευής εκκλησάκι του 1916, το οποίο αποτελεί μνημείο για τους 3.000 Σέρβους στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που έπεσαν στις σκληρές μάχες που διεξήχθησαν για την κατάληψη του υψώματος.

Πάνω στις πίστες

Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν βρίσκεται σε μεγαλύτερουψόμετρο απ’ όλα τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσειςαρχίζουν από τα 2.020 μ., όπου υπάρχει το κεντρικό καταφύγιο, καικαταλήγουν στα 2.480 μ., όπου βρίσκεται το σημείο τερματισμού τουυψηλότερα τοποθετημένου αναβατήρα στην Ελλάδα.

Το πρώτo λιφτ που αντικρίζει κανείς είναι το Μετερίζι. Πρόκειται γιαέναν μονοθέσιο συρόμενο αναβατήρα (πιάτο) με μήκος 470 μ., που ξεκινάαπέναντι από το κεντρικό σαλέ, σε υψόμετρο 2.022 μ. και καταλήγει στα2.132 μ. (υψομετρική διαφορά 110 μ.). Εξυπηρετεί στην πρόσβαση σε μίαμπλε διαδρομή (βαθμός δυσκολίας: εύκολη) και μία κόκκινη (μέτρια), πουβρίσκεται παράλληλα με αυτόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημείο αυτόυποστηρίζεται από σύστημα τεχνητής χιόνωσης, με δύο σύγχρονα κανόνιατεχνητού χιονιού που έχουν τοποθετηθεί εκεί. Τα κανόνια αυτάτροφοδοτούνται με νερό που το απλώνουν σε μορφή χιονιού στην πίστα. Έναακόμη κανόνι εξυπηρετεί τις σχολές στον χώρο αρχαρίων.


Πέρα από το σκι…

Για όσους δεν επιθυμούν να κάνουν σκι, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις τουκεντρικού σαλέ θα καλύψουν κάθε επιθυμία τους. Απλοί επισκέπτες καιεκδρομείς απολαμβάνουν τις ανέσεις και τις παροχές του μοντέρνουκτιρίου, που στα 1.600 τετραγωνικά του μέτρα φιλοξενεί καφετέρια,εστιατόριο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, σνακ-μπαρ, παιδότοπο, μίνι μάρκετ,και μπαρ με δυνατή μουσική και D.J.Σκιέρ και επισκέπτες ζουν στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης στο Snowbar2.069, στη βάση της πίστας Σαραντόβρυση 1. Μια must επίσκεψη για έναζεστό καφέ ή μια δροσερή μπίρα, ξεκούραση στους ζεστούς χώρους του μπαρδίπλα στο τζάκι ή ανάπαυλα από το σκι έξω στις ξαπλώστρες με θέα τιςγύρω πίστες. Μην ξεχνάτε ότι είστε στα 2.069 μέτρα, στο καφέ-μπαρ πουβρίσκεται στο υψηλότερο σημείο στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: