Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Μέτρα για τη σωτηρία των μελισσών ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πολύτιμη επικονίαση

Δημοσίευση: 15 Νοε. 2011,

Μέλισσες: απολύτως απαραίτητες

Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια με 534 ψήφους υπέρ και 16 κατά, υπενθυμίζει ότι το 84% των φυτικών ειδών και το 76% της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών. Άμεσα ή έμμεσα, η μελισσοκομία παρέχει σε περισσότερους από 600.000 Ευρωπαίους, τονίζει το κείμενο.

«Η επικονίαση είναι δημόσιο αγαθό με οφέλη για τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα και μπορεί να διατηρηθεί μόνο μέσω κοινής ευρωπαϊκής δράσης» δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης, Ούγγρος σοσιαλιστής Κσάμπα Σάντορ.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να προωθήσει τη σύσταση εθνικών συστημάτων παρακολούθησης και να αναπτύξει εναρμονισμένα πρότυπα που θα επιτρέπουν τη σύγκριση των δεδομένων από τις χώρες-μέλη.

Παράλληλα, τονίζεται στο Ψήφισμα, οι χώρες της ΕΕ χρειάζεται να ενισχύσουν και να συντονίσουν τις ερευνητικές τους προσπάθειες και να μοιραστούν τα επιμέρους ευρήματα.

Στις περισσότερες Δυτικές χώρες οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται ανεξήγητα τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα το πρόβλημα έχει αποδοθεί στην ασθένεια της νοζεμίασης. Σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου το ένα τρίτο των μελισσών είχε εξαφανιστεί το 2008, οι εντομολόγοι αποδίδουν τη μείωση στο μυστηριώδες «σύνδρομο κατάρρευσης αποικίας» (CCS).

Το σύνδρομο αυτό δείχνει να οφείλεται σε έναν συνδυασμό μόλυνσης από ιούς και άλλων παραγόντων. Δεδομένου όμως ότι ακόμα δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή αιτία, η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ




Δημοσίευση: 16 Απρ. 2008,

Στο μισό η παραγωγή μελιού

Σε μικρόβιο αποδίδεται η εξαφάνιση των μελισσών στην Ελλάδα

Μελισσοκόμοι σε όλη την Ελλάδα βλέπουν τα μελίσσια τους να ερημώνουν
Μελισσοκόμοι σε όλη την Ελλάδα βλέπουν τα μελίσσια τους να ερημώνουν (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Οι θάνατοι των μελισσών που παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τη μυστηριώδη διαταραχή που πλήττει τα μελίσσια άλλων χωρών. Οφείλονται σε ένα πρωτόζωο που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2006 και διαδίδεται ανεξέλεγκτο, αναφέρουν ειδικοί στο Βήμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον Α.Θρασυβούλου, καθηγητή του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας της Σχολής Γεωπονίας του ΑΠΘ, αιτία είναι το πρωτόζωο Νosema ceranae που προκαλεί τη νοζεμίαση και εμφανίζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι μέλισσες που νοσούν δεν έχουν συμπτώματα και πεθαίνουν εκτός κυψέλης. Οπότε σταδιακά τα σμήνη εξαφανίζονται και η κυψέλη ερημώνει. «Θεραπεία δεν υπάρχει» επισημαίνει ο κ. Θρασυβούλου. «Εχουμε δοκιμάσει στο εργαστήριο ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στην Ευρώπη, οτιδήποτε είναι φιλικό για τις μέλισσες, όπως το σκόρδο και άλλα σκευάσματα. Αλλά κανένα δεν ήταν αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση αυτής της νέας μορφής νοζεμίασης».

«Οι αιτίες είναι πολλές, σίγουρα όμως συνέβαλε και το Νosema ceranae» εκτιμά από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Γ. Κράγιας. Φέτος το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα μελίσσια της Πελοποννήσου, ενώ στο σύνολο της χώρας η ετήσια παραγωγή μειώθηκε στο μισό -από 15.000 τόνους σε 8.000 τόνους το 2007.

Το φαινόμενο δεν απειλεί μόνο την παραγωγή μελιού, αλλά και τη γεωργία, καθώς οι μέλισσες επικονιάζουν πολλά καλλιεργούμενα φυτά, όπως εσπεριδοειδή, μηλιές, ροδακινιές, κερασιές, καρυδιές, σόγια, σπαράγγια, μπρόκολα, σέλινα, αγγουριές κά.

Πάντως η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, όπου σε πολλές πολιτείες οι μέλισσες έχουν μειωθεί έως και κατά 90% λόγω της μυστηριώδους Διαταραχής Κατάρρευσης Αποικίας. Οι επιστήμονες δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα τα αίτια αυτής της νέας διαταραχής.

Στην περίπτωση της νοζεμίασης, η μοναδική ουσία που αποδεικνύεται αποτελεσματική είναι η φουμακιλίνη, ένα αντιβιοτικό του οποίου η χρήση στη μελισσοκομεία απαγορεύεται βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Στην Ισπανία και στη Βρετανία πήραν την απόφαση να χορηγήσουν φουμακιλίνη στις άρρωστες μέλισσες. Οταν δεν υπάρχει εγκεκριμένο σκεύασμα για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές των χωρών να επιτρέψουν τη χορήγηση άλλων κτηνιατρικών φαρμάκων με ευθύνη των κτηνιάτρων» αναφέρει ο κ. Θρασυβούλου.

Η απόφαση είναι σίγουρα δύσκολη, δεδομένου ότι η φουμακιλίνη θα μπορούσε να περάσει στο μέλι.

Τα μελίσσια, εξάλλου, απειλούνται και από τη ρύπανση και την ανεξέλεγκτη χρήση γεωργικών φαρμάκων.

Newsroom ΔΟΛ



Δεν υπάρχουν σχόλια: