Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Δολώματα με εμβόλιο κατά της λύσσας για τα άγρια ζώα της Μακεδονίας

Η λύσσα στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα_Δ_7-12

 




Πληροφορίες για τη Λύσσα

Πληροφορίες για το κοινό

- Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λύσσα (αναλυτικές πληροφορίες για όλους)

- Η λύσσα στα ζώα





Πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγειας


-
Η λύσσα στα ζώα

- Κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό ταξιδιωτών για τη λύσσα



Επιτήρηση και επιδημιολογικά δεδομένα





Xρήσιμοι σύνδεσμοι


- Οργανισμός Γεωργίας & Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) - Αντιμετώπιση της λύσσας

 

Ρίψεις από αέρος το Φεβρουάριο

Κρούσματα λύσσας σε κόκκινες αλεπούδες καταγράφηκαν φέτος για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια
Κρούσματα λύσσας σε κόκκινες αλεπούδες καταγράφηκαν φέτος για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια  


Το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν ρίψεις δολωμάτων με αντιλυσσικό εμβόλιο σε ορεινές περιοχές, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση σε άγρια ζώα όπως οι αλεπούδες και οι λύκοι, ανέφερε την Πέμπτη ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Ευθυμιάδης.

Στο τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό λύσσας, ένα κυνηγόσκυλο που διαπιστώθηκε ότι έπασχε από την ασθένεια δάγκωσε ένα παιδί στο Νομό Πέλλας, ενώ είχαν προηγηθεί συνολικά τέσσερα κρούσματα σε αλεπούδες στην Κοζάνη, την Καστοριά και το Κιλκίς.

Ήταν τα πρώτα κρούσματα λύσσας στον ελληνικό χώρο από το 1987.

Ο κ. Ευθυμιάδης ανέφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα και έχει ζητηθεί η προμήθεια αντιλυσσικού ορού για τα νοσοκομεία.

Η νομοθεσία προβλέπει τη λήψη μέτρων σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από κάθε κρούσμα λύσσας σε ζώα. Τα μέτρα περιλαμβάνουν εμβολιασμό των οικόσιτων ζώων και αδέσποτων ζώων και η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων στις οδούς εισόδου κάθε περιοχής.

Το ανθρώπινο εμβόλιο κατά της λύσσας χορηγείται με ένεση, ωστόσο από τη δεκαετία του 1980 έχουν αναπτυχθεί εμβόλια για άγρια ζώα τα οποία μπορούν να χορηγούνται από το στόμα με τη βοήθεια δολωμάτων.







Πλαίσιο κειμένου: Πληροφορίες: Δημήτρης Ν. Τσουφλίδης
Τηλέφωνο: 6945 - 383938






Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το κρούσμα λύσσας στην Πέλλα
·        Πρόκειται για μεμονωμένο κρούσμα και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Το τελευταίο τρίμηνο εμφανίστηκαν ολιγάριθμα μεμονωμένα κρούσματα ζώων με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λύσσα στην Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα σε τρεις Αλεπούδες και δύο σκύλους σε Καστοριά, Κοζάνη και πριν από λίγο καιρό στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας(ένα κρούσμα). Όλα τα άτομα που έτυχε να έρθουν σε επαφή ή να υποστούν δήγματα από ύποπτο ζώο, δέχθηκαν άμεσα την κατάλληλη ιατρική φροντίδα μέσω εμβολιασμού και αντιλυσσικού ορού και είναι μέχρι σήμερα καλά στην υγεία τους. Από την αρχή εμφάνισης των φαινομένων στον Ελλαδικών χώρο η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας με ανακοίνωσή της ενημέρωνε τους εμπλεκόμενους φορείς για το συγκεκριμένο θέμα και τους εμβολιασμούς που θα πρέπει να γίνουν. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, παρά η ανάγκη για λήψη μέτρων από τους κατόχους κατοικίδιων θηλαστικών.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί στενά το θέμα για οτιδήποτε προκύψει. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας έχει προληπτικά προμηθευτεί από το Υπουργείο Υγείας εμβόλια και αντιλυσσικούς ορούς για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό. Και οι δύο Διευθύνσεις βρίσκονται σε επαφή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ εάν παρουσιαστεί κάποιο περιστατικό. Εντός των ημερών η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για το μέρος όπου εντοπίστηκε το δείγμα.

Για μια ακόμη φορά αναφέρουμε τις οδηγίες για το θέμα της λύσσας:

1.Οι κάτοχοι των παραπάνω κατοικίδιων  θηλαστικών θα πρέπει να προβούν σε αντιλυσσικό εμβολιασμό των ζώων τους, (ηλικίας άνω των τριών  μηνών), να τηρούν Βιβλιάριο Υγείας για κάθε ζώο με την υπογραφή του Κτηνιάτρου και την ημερομηνία εμβολιασμού  και να φέρουν το βιβλιάριο  σε κάθε μετακίνηση του ζώου  (πχ κυνήγι, εκπαίδευση, περίπατο κλπ)
2.Οι κυνηγετικοί Σύλλογοι να ενημερώσουν τα μέλη τους για τις απορρέουσες εκ του νόμου υποχρεώσεις περί σήμανσης , καταγραφής, εμβολιασμού κλπ των ζώων τους.
3.Οι Υπηρεσίες Δασοφυλακής και Θηροφυλακής να ελέγχουν αν οι κάτοχοι ζώων έχουν  εμβολιάσει κατά της Λύσσας. Κυρίως, να περισυλλέγουν πτώματα νεκρών ζώων της άγριας πανίδας (αλεπού, λύκος, τσακάλι, ασβός, νυχτερίδα κλπ) σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της εγκυκλίου η οποία τους έχει αποσταλεί, και να τα προσκομίσουν στους υπεύθυνους κτηνιάτρους του προγράμματος καλώντας στα τηλέφωνα 2381351334 και 2381351331 στο τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε.Πέλλας, στην Έδεσσα.
Περισσότερες πληροφορίες για την λύσσα είναι ανηρτημένες στον δικτυακό τόπο του ΚΕΕΛΠΝΟ: www.keelpno.gr . Tο κοινό μπορεί να απευθύνεται επίσης:

·        Τηλεφωνικό Κέντρο ΚΕΕΛΠΝΟ : 210-5212000
·        Κέντρο Επιχειρήσεων ΚΕΕΛΠΝΟ: 210-5212054,  e-mail: kepix@keelpno.gr

2 σχόλια:

vlaxos sotirios είπε...

φοβερο!!μετα απο τοσα χρονια...

markos aliprantis είπε...

Για ποιόν ακριβώς λόγο θα περιμένουν μέχρι τον Φεβρουάριο ενώ μέσα σε δυό μήνες προηγουμένως έχουν διαπιστωθεί τόσα περιστατικά λύσσας;;;;