Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Οι χρυσοθήρες οπισθοχωρούν


 

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών
Με μια λιτή ανακοίνωση-χρυσάφι για τους κατοίκους της Χαλκιδικής η καναδική εταιρεία Ελντοράντο αναστέλλει την εξόρυξη σε Ελλάδα (Σκουριές και Πέραμα) και Ρουμανία τουλάχιστον μέχρι το 2016 ή 2017 λόγω της πτώσης της τιμής του πολύτιμου μετάλλου
Της Ντίνας Δασκαλοπούλου
Μόλις προχτές τους χτύπησαν «άγνωστοι ροπαλοφόροι». Μέχρι και χτες μετρούσαν τραύματα, πληγές, φυλακισμένους, θύματα. Σήμερα όμως ξημέρωσε για τη Χαλκιδική μια μέρα ελπίδας. Με μια λιτή ανακοίνωση από τα κεντρικά της γραφεία στο Βανκούβερ, η Ελντοράντο δημοσιοποίησε χθες ότι αναβάλλει την εξόρυξη σε Ελλάδα (Σκουριές και Πέραμα) και Ρουμανία τουλάχιστον για έναν χρόνο (για το 2016 ή 2017) και καθυστερεί την επέκταση του ορυχείου στην Τουρκία «λόγω της πτώσης της τιμής του χρυσού». 
Και ενώ οι Χαλκιδικιώτες υποδέχτηκαν τα νέα τραγουδώντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», τα τηλέφωνα της εταιρείας στην Αθήνα δεν απαντούσαν.
Οι τιμές του χρυσού έχουν πέσει παγκοσμίως κάτω από 1.300 δολάρια η ουγκιά, ενώ στις αρχές του έτους βρίσκονταν στα 1.674 δολάρια. Η Ελντοράντο, λοιπόν, μειώνει τις επενδύσεις της από 670 εκατ. δολάρια σε 430. «Ετσι, οι Σκουριές παίρνουν ανάσα», όπως λέει η ενθουσιασμένη Α.Κ. από την Ιερισσό. 
Με το που δημοσιεύθηκε η είδηση στα διεθνή πρακτορεία αργά χτες το απόγευμα, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά: για μισή ώρα τουλάχιστον όλοι προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν την ανακοίνωση.
«Τι έχει να πει τώρα ο κύριος Σαμαράς;»
«Δεν μπορούν να πουν ευθέως πως θα τα μαζέψουν και θα φύγουν και το λένε ευπρεπώς», συμπεραίνει η Α.Κ. «Τι έχει να πει τώρα ο κύριος Σαμαράς; Για να κρατήσει τους χρυσοθήρες με κάθε κόστος ρήμαξε τον τόπο μας, έστειλε τους συναγωνιστές μας φυλακή, μετέτρεψε τα χωριά μας σε πεδία μάχης. Και τώρα οι χρυσοθήρες οπισθοχωρούν. Τι λέει ο πρωθυπουργός των… μεγάλων επιτυχιών;»
«Η ανακοίνωση της Ελντοράντο επιβεβαιώνει τον κανόνα: οι μεταλλευτικές εταιρείες, όταν πέσει λίγο η απόδοσή τους, κλείνουν το μαγαζί», μας λέει ο καθηγητής Εδαφοφυσικής του ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος. «Γι” αυτό και καμιά πολιτική ανάπτυξης δεν μπορεί να βασιστεί σε τέτοιου είδους δραστηριότητες με αμφίβολη διάρκεια, πολλώ δε να εμπιστευθεί ότι τέτοιου είδους εταιρείες θα κάνουν στη συνέχεια περιβαλλοντική αποκατάσταση. Δεν έχει τελειώσει ο αγώνας μας, δεν έχουμε δικαιωθεί, αλλά σίγουρα θα μειωθεί η ένταση των εργασιών της Ελντοράντο. Αυτό θα μας δώσει χρόνο να ενημερώσουμε ακόμα περισσότερο τον κόσμο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να ισχυροποιήσουμε το κίνημά μας. Κι αυτό θα λειτουργήσει σαν καταλύτης για να πέσει κι άλλο η μετοχή κι άρα να πιεστεί η εταιρεία και να φύγει».
«Αλληλεγγύη μέχρι τη νίκη, αδέρφια. Ελάτε όλοι στην Ιερισσό να το γιορτάσουμε»: καμιά τριανταριά φωνές ακούγονται δυνατά και ταυτόχρονα από το τηλέφωνο. Η Μελαχροινή είναι αυτή που στο τέλος θα πάρει τον λόγο: «Τραγουδάμε, χορεύουμε, αγκαλιαζόμαστε. Τόσα χρόνια αγώνας, αγωνίες, πίκρα κι επιτέλους μια χαραμάδα αισιοδοξίας! Τώρα θα πάρουμε κι εμείς και το δάσος μια παράταση ζωής και θα μπορέσουμε να εντείνουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση των τεσσάρων αγωνιστών μας που βρίσκονται στη φυλακή. Απόψε και κάθε μέρα η σκέψη μας είναι δίπλα τους».
Τα νέα βρήκαν τον συνήγορο των κατοίκων στην Ιταλία, όπου ο Γιώργος Κυρίτσης και κάτοικοι της Μεγάλης Παναγιάς συναντιούνται με τα εκεί κινήματα κατά των εξορύξεων. «Εχουμε ακόμα δεκάδες κατοίκους που κατηγορούνται για κακουργηματικά αδικήματα», μας λέει ο κ. Κυρίτσης. «Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι να αποφυλακιστούν οι τέσσερις και να σταματήσουν οι προσχηματικές διώξεις».
Οταν τον Φεβρουάριο, μετά τα γεγονότα στις Σκουριές, η κυβέρνηση αποφάσισε να στοχοποιήσει τη Χαλκιδική και να ποινικοποιήσει τον αγώνα της μετατρέποντας την Ιερισσό σε ειδική ζώνη καταστολής, πολλοί ήταν οι κάτοικοι που ήδη από τότε διέβλεπαν ότι η πίεση του κινήματος πρέπει να είναι όχι μόνο στον δρόμο, αλλά εκεί που χτυπάει η καρδιά των πολυεθνικών: στην τσέπη τους. Ετσι, εκτός από το να κάνουν πορείες, κινητοποιήσεις, ημερίδες, συναυλίες, χτύπησαν κι επικοινωνιακά την εταιρεία: έβγαλαν ένα εξαιρετικό περιοδικό στα αγγλικά, ταξίδεψαν στο Ευρωκοινοβούλιο και τον Καναδά, προσκάλεσαν Καναδούς βουλευτές στις Σκουριές, συντονίστηκαν με ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη. Πριν από λίγες μέρες, στην εναλλακτική σύνοδο των ευρωπαϊκών κινημάτων που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο, η αποστολή των ακτιβιστών από τη Ρόσια Μοντάνια (την περιοχή με τα τρία βουνά που προγραμματίζει να ισοπεδώσει η Ελντοράντο) αντάλλαξε εμπειρίες και τεχνογνωσία με τους Χαλκιδικιώτες, ενώ στις Βρυξέλλες είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τους Ισπανούς. Στις αλλεπάλληλες αυτές συζητήσεις, αυτό που έγινε σαφές είναι πως τα κινήματα μπορούν να κερδίσουν, αρκεί ο αγώνας τους να είναι συντονισμένος – τόσο συντονισμένος όσο και οι στρατηγικές των πολυεθνικών.
«Κερδίσαμε χρόνο»
«Αυτοί οι αγώνες ρίχνουν πάντα τις τιμές των μετοχών και αναγκάζουν τις εταιρείες να αναδιπλωθούν. Η θέση του κινήματος ότι αυτές οι φαραωνικές επενδύσεις δεν έχουν κανένα όφελος για τη χώρα αποδείχτηκε πέρα για πέρα σωστή», μας λέει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον τελικό στόχο, αλλά κερδίζουμε χρόνο. Πρέπει η εταιρεία να σταματήσει άμεσα κάθε “εργασία”, γιατί κινδυνεύουμε να πάθουμε ό,τι κι άλλες χώρες: να τα μαζέψουν μια ωραία πρωία, η χώρα να μην έχει κερδίσει τίποτα, οι εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο κι εμείς να ζούμε σ” έναν κρανίου τόπο».
Προφανώς η απάντηση στην ερώτηση «Γιατί πέφτει η τιμή του χρυσού;» είναι πολυπαραγοντική. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ωστόσο «διαβάζουν» στην αναστολή των αδηφάγων σχεδίων της Ελντοράντο και την καταλυτική δράση του κινήματός τους. «Είναι σαν να φύγει αύριο η κυβέρνηση των μνημονιακών», το παρομοιάζει ο Γ.Κ. «Θα έχει πέσει; Θα την έχουμε ρίξει; Ολα μαζί; Πάντως θα έχουμε απαλλαγεί». Η τελευταία λέξη στη Λένα από τα Νέα Ρόδα: «Είναι μια πρώτη νίκη. Δεν θριαμβολογούμε, αλλά χαιρόμαστε πολύ. Το μεγάλο γλέντι θα γίνει στο γαλατικό χωριό όταν βγουν και τα παιδιά μας από τη φυλακή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: