Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ούζο ή Τσίπουρο

 
Ούζο ή Τσίπουρο
Όλη η Ελλάδα αγαπά το λευκό.

Στη Στερεά και Βόρεια Ελλάδα, στα ανοιχτά σπίτια και στα φιλόξενα καφενεία των χωριών, θα σας έχουν κεράσει σίγουρα ένα τσιπουράκι. Στον Ψηλορείτη, στο λιμάνι των Χανίων ή στα ρεθυμνιώτικα χωριά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υψώσατε πολλές φορές τα ποτηράκια με την τσικουδιά στην υγειά εαυτών, αλλήλων και της Κρήτης. Όπου σας έβγαλαν ένα ρακί είναι... συνέπεια του γεγονότος ότι στον συγκεκριμένο τόπο έζησε χρόνια πολλά το τούρκικο στοιχείο ή κατέφυγαν πρόσφυγες του ’22. Πρόκειται και στις τρεις περιπτώσεις για το ίδιο λευκό απόσταγμα, το βαρύ και κάποιες φορές μυρωδάτο, που το μυστικό του το έσωσαν οι μοναχοί του Αγίου Όρους.
Το τσίπουρο ή ρακί ή τσικουδιά πίνεται σκέτο ή βρασμένο με μέλι (ως ρακόμελο) τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες. Για την απόλαυση της παρέας και την ενίσχυση της αντοχής του στομάχου απέναντί του επιστρατεύονται μια σειρά από νόστιμους μεζέδες, που ειδικά στα τσιπουράδικα του Βόλου απογειώνονται σε καθεμιά από τις γνωστές «γύρες». Μέχρι και 60 διαφορετικά πιατάκια λένε οι φήμες ότι μπορεί να φτάσει ο αριθμός, αλλά επειδή δεν έχει τύχει να βρω χρόνο να πιω 60 τσίπουρα σερί, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω...

Επιβεβαιώνω πάντως ότι ο μεζές που συνοδεύει το τσίπουρο πρέπει να είναι πάντα έντονος σε χαρακτήρα, για να μπορεί να σταθεί δίπλα σε τέτοιο διάβολο, και λίγος σε ποσότητα, αφού ο σκοπός είναι να πιούμε και όχι να φάμε. Όπως δηλαδή συμβαίνει με το άλλο αγαπημένο λευκό της ελληνικής οινοπνευματικής παράδοσης: το ούζο, που πλέον είναι και με τη βούλα ελληνικό, με ευρωπαϊκό νόμο που προστατεύει την καταγωγή του.

Το αδιαφιλονίκητο γλυκανισάτο ποτό της λιακάδας, της θάλασσας, της συντροφιάς και της κουβέντας έχει κι αυτό τους δικούς του νόμους: Μέτρο στο φαγητό, που περιορίζεται σε ελάχιστα τσιμπηματάκια μεζέδων, όπου κυριαρχεί το ξίδι και το αλάτι ή η αιγαιοπελαγίτικη αλμύρα, μέτρο στις κουβέντες (και όχι στην κουβέντα), γιατί εδώ ήρθαμε για να διασκεδάσουμε και όχι να παρεξηγηθούμε, πράγμα πανεύκολο καθώς τα καραφάκια έρχονται (γεμάτα) και παρέρχονται (άδεια). Το λέει κι φίλος μου ο Γρηγόρης, από το Πλωμάρι, που κάτι ξέρει παραπάνω:

«Το ούζο θέλει σαχλαμάρα».

Τα σοβαρά τα αφήνουμε για τον καφέ.
Είναι προφανές ότι το ούζο ενδείκνυται για παρέες δεμένες, αγαπημένες και δοκιμασμένες στο ποτό και όχι για συνονθύλευμα τυχαίων ανθρώπων, που διακρίνονται από αμφίβολα αισθήματα στη μεταξύ τους σχέση. Το ούζο είναι ποτό διάφανο και ειλικρινές, με ιδιαίτερη ικανότητα να ανοίγει τις καρδιές των ανθρώπων και να τους φέρνει πιο κοντά, αλλά και με δηλωμένη ευχαρίστηση στο να ξεσκεπάζει ψέματα και υποκρισίες. Προσοχή λοιπόν και στην υγειά σας!

http://www.icookgreek.com

2 σχόλια:

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Σαν φίλος και τον δύο δεν υπάρχει σύγκριση ως προς το ποιο είναι καλύτερο
Απλά καθένα …..στην ώρα του ….
Καλό βράδυ.

Φώτης Λαουτάρης είπε...

-Το ουζάκι πίνεται από τις 11 μέχρι την 1 ,ενώ το τσιπουράκι όλες τις άλλες ώρες.
Το απόφθεγμα ανήκει σε μεγάλο .......αθλητή που είχε προπονήσει ολόκληρο στρατό από γκαρσόνια στο πήγαινε-έλα !!!!