Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Αυστηρή εφαρμογή του Εκτελεστικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αριθμ.485/2013 της 24.05.2013 σχετικά με τους όρους έγκρισης των νεονικοτεινοειδών (imidacloprid, clothianidin, thiamethoxam) και την απαγόρευση χρήσης των thiamethoxam (της Syngenta), imidacloprid και clothianidin (της Bayer) στις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες



Γιαννιτσά 15.02.2014                                                Προς τον
                                                                     ΥΠ.Α.Α.Τ. κ. Αθ. Τσαυτάρη

                                                                           Κοιν/ση:
                                                                      1. Αν. Υπουργό κ. Μάξ.  
                                                                          Χαρακόπουλο   
                                                                      2. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής
                                                                        Τμήμα Μελισσοκομίας.
                                                                      3. Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας Τμήμα   
                                                                      Π.Ε. & Φυτ/σίας Γιαννιτσών        
                                                                      Πλατεία ΠΙΚΠΑ - Γιαννιτσά Τ.Κ.
                                                                      58100 Τηλ.: 23820 84412 Φαξ.:
                                                                      23820 20466
                                                                                               dtsimenidis@1177.syzefxis.gov.gr

Θέμα:   Αυστηρή εφαρμογή του Εκτελεστικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αριθμ.485/2013 της 24.05.2013 σχετικά με τους όρους έγκρισης των νεονικοτεινοειδών (imidacloprid, clothianidin, thiamethoxam) και την απαγόρευση  χρήσης  των thiamethoxam (της Syngenta), imidacloprid και clothianidin (της Bayer) στις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες


  Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πέλλας  παρακολουθώντας  τις εξελίξεις στον χώρο της μελισσοκομίας(ευρεία χρήση των νεονικοτινοειδών σε διάφορες μορφές πχ  με ψεκασμό κάλυψης, ριζοπότισμα και επένδυση σπόρου) από κοντινή απόσταση και συγκεκριμένα από το 2005 με έγγραφα ανησυχίας προς το ΥΠΑΑΤ και τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς(Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας-Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,κλπ) θα ήθελε να επισημάνει την αυστηρή εφαρμογή των παρακάτω:
·        Του Εκτελεστικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αριθμ.485/2013 της 24.05.2013 σχετικά με τους όρους έγκρισης των νεονικοτεινοειδών( imidacloprid,clothianidin,thiamethoxam) και την απαγόρευση  χρήσης  των thiamethoxam (της Syngenta), imidacloprid και clothianidin (της Bayer) στις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες.
·        Την τροποποίηση έγκρισης του γνωστού νεονικοτεινοειδούς CONFIDOR 200 OD (imidacloprid 20%)  σε εφαρμογή του Εκτελεστικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αριθμ.485/2013 της 24.05.2013
 
 Θέλουμε να επισημάνουμε την αυστηρή εφαρμογή του γνωστού νεονικοτινοειδούς CONFIDOR 200 OD (imidacloprid 20%)  ΜΟΝΟ στο φάσμα δράσης που αναφέρεται:
1.     Εσπεριδοειδή(μετά την καρπόδεση και σε καμία περίπτωση πριν την ανθοφορία-μέσα στην ανθοφορία)
2.     Αχλαδιά(μετά την καρπόδεση και σε καμία περίπτωση πριν την ανθοφορία-μέσα στην ανθοφορία)
3.     Ροδακινιά(μετά την καρπόδεση και σε καμία περίπτωση πριν την ανθοφορία-μέσα στην ανθοφορία)
4.     Βαμβάκι(μετά την περίοδο της ανθοφορίας)
5.     Πατάτα
6.     Καπνός
7.     Ντομάτα υπαίθρου
8.     Ντομάτα θερμοκηπίου
9.     Αγγούρι θερμοκηπίου
  Κάθε άλλη χρήση του γνωστού νεονικοτεινοειδούς CONFIDOR 200 OD (imidacloprid 20%) σε συνδυασμένη χρήση π.χ. με παραφινικό λάδι 80-99% για την καταπολέμηση κοκκοειδών, αφιδών, ψύλλας κλπ εντόμων,  πριν την ανθοφορία είναι παράνομη και θα καταγγέλλεται.

 Πρέπει  οι κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας-Ημαθίας Τμήμα Π.Ε. & Φυτ/σίας , σύμφωνα με τον νέο νόμο για την σωστή χρήση από τους παραγωγούς και την εμπορία από τα καταστήματα των γεωργικών φαρμάκων, να εφαρμόζουν  αυστηρούς ελέγχους  σύννομης εφαρμογής των νόμων.
 Τα καταστήματα πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και οι αγρότες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ τα εγκεκριμένα φάρμακα για την προστασία των καλλιεργειών τους και αυστηρά σύμφωνα με την ετικέτα τους.
Σχετικά με τα νεονικοτινοειδή:
Τα νεονικοτινοειδή είναι μια σχετικά νέα κατηγορία εντομοκτόνων που προέρχονται από τη νικοτίνη. Λόγω της υψηλής νευροτοξικότητάς τους για τα έντομα, τα συγκεκριμένα εντομοκτόνα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για τον έλεγχο ορισμένων παρασίτων.
 Τα νεονικοτινοειδή τα οποία χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό των φυλλωμάτων, σε κόκκους ή ως επικάλυψη των σπόρων, είναι πολύ διαδεδομένα εντομοκτόνα στη γεωργία.
 Χρησιμοποιούνται στο καλαμπόκι, τον ηλίανθο, σε οπωροφόρα δέντρα, πατάτες και πολλές άλλες καλλιέργειες.
 Τα νεονικοτινοειδή έχουν διασυστηματικές ιδιότητες, δηλαδή απορροφώνται από ολόκληρο το σύστημα των φυτών, ενώ τα υπολείμματά τους εντοπίζονται σε όλα τα μέρη των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της γύρης και του νέκταρ.
 Τον Ιανουάριο του 2013, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA) εξέδωσε τρεις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις σχετικά με τους κινδύνους που τίθενται από τα τρία νεονικοτινοειδή.
 Η ΕFSA εξέτασε τις θανατηφόρες καθώς και υποθανατηφόρες επιπτώσεις στις μέλισσες. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εντομοκτόνα θέτουν οξείς κινδύνους για τις μέλισσες.
 Ειδικότερα, η ΕFSA διαπίστωσε ιδιαίτερα οξείς κινδύνους για τις μέλισσες από την έκθεση μέσω της σκόνης, από την κατανάλωση μολυσμένων καταλοίπων σε γύρη και νέκταρ και από την έκθεση στην υγρασία του φυτού (όπως στην περίπτωση του καλαμποκιού).
 Σε συνέχεια των συμπερασμάτων της EFSA, στις 24 Μαΐου 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , υποστηριζόμενη από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, αποφάσισε να απαγορεύσει εν μέρει αυτά τα φυτοφάρμακα. 
 Ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 485/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαγορεύει τη χρήση των thiamethoxam (της Syngenta), imidacloprid και clothianidin (της Bayer) στις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες.
 Τα εντομοκτόνα αυτά απαγορεύτηκαν λόγω των αποδεδειγμένων επιβλαβών επιπτώσεων τους στις μέλισσες
 Μεταξύ άλλων, ο Κανονισμός απαγορεύει τη χρήση τους ως επικάλυψη των σπόρων (στο έδαφος ή στα φυλλώματα) για τις ακόλουθες καλλιέργειες: καλαμπόκι, ελαιοκράμβη, σόγια, κριθάρι, κεχρί, βρώμη, ρύζι, σίκαλη, σόργο και σιτάρι.
 Ολόκληρη η λίστα, η οποία περιλαμβάνει επίσης καλλωπιστικά φυτά και φρούτα, μπορεί να βρεθεί στο παράρτημα Ι του Κανονισμού.
 Από την 1η Δεκεμβρίου 2013, η εμπορία σπόρων προς σπορά που έλαβαν θεραπεία με τα τρία νεονικοτινοειδή θα πρέπει επίσης να απαγορευθεί.
 Ο κανονισμός περιλαμβάνει μια σειρά από εξαιρέσεις.
  Για παράδειγμα, η απαγόρευση δεν ισχύει για χρήσεις σε κλειστά συστήματα, όπως τα θερμοκήπια, ούτε στις καλλιέργειες οι οποίες θεωρούνται μη ελκυστικές για τις μέλισσες, όπως τα δημητριακά που σπέρνονται το χειμώνα.
 Μια άλλη εξαίρεση είναι ότι η εφαρμογή στα φυλλώματα επιτρέπεται μετά την περίοδο ανθοφορίας.
 Η μη επαγγελματική χρήση των τριών εντομοκτόνων επίσης απαγορεύεται. 

Το κείμενο του Κανονισμού ορίζει ότι εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε επανεξέταση των νέων επιστημονικών στοιχείων που θα λάβει αναφορικά με τα φυτοφάρμακα.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα αποφασίσει κατά πόσον είναι απαραίτητο να άρει την απαγόρευση, να την παρατείνει ή να την κάνει μόνιμη.

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πέλλας  συνυπογράφει την θέση  ότι η μερική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα και στη χώρα μας, από την 1η Δεκεμβρίου, σημαίνει μερική μόνο προστασία των μελισσών και της διατροφής μας.
 Καλωσορίζουμε τη μερική και προσωρινή απαγόρευση αυτών των τριών τοξικών φυτοφαρμάκων ως ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Ωστόσο, το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης σημαίνει ότι υπάρχουν αδυναμίες και κενά που εμποδίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: την προστασία των ευρωπαϊκών μελισσών και της υπηρεσίας που προσφέρουν στην παραγωγή τροφίμων και το φυσικό περιβάλλον.
 Επιβάλλεται λοιπόν η λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη προστασία των μελισσών, των άλλων αγρίων επικονιαστών (Βομβίνοι, μοναχικές μέλισσες, πεταλούδα Μαχάων, κλπ) και κατά συνέπεια, της διατροφής μας.
  Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να απαντήσει άμεσα στα παρακάτω ερωτήματα:
·         Πώς θα εφαρμοστούν στη χώρα μας οι τωρινές απαγορεύσεις; Θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι για την απόσυρση των τυχόν αποθεμάτων; Υπάρχει περίπτωση η χώρα μας να ζητήσει εξαιρέσεις για τη χρήση αυτών των ουσιών την επόμενη καλλιεργητική περίοδο (παρέκκλιση άδειας 120 ημερών); Αν ναι, κινδυνεύουμε να δούμε να επαναλαμβάνεται η ανανέωση των παρεκκλίσεων;
·         Στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Συζήτησης για τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για τα Φυτοφάρμακα, προβλέπεται η εφαρμογή κάποιου σχεδίου δράσης για τις μέλισσες και μείωσης της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων;
·         Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ (Πυλώνας 2: αγροτική ανάπτυξη), θα στραφούν σημαντικοί πόροι από την εφαρμογή της εντατικής βιομηχανικής γεωργίας προς ένα μοντέλο βιώσιμης γεωργίας τόσο για έρευνα (όπως προβλέπει και το ευρωπαϊκό πλαίσιο έρευνας της Horizon 2020) όσο και για εφαρμογή φιλο-περιβαλλοντικών μέτρων που θα ευνοήσουν καταρχήν την ίδια τη γεωργία της Ελλάδας, αλλά και ειδικότερα τους πληθυσμούς των μελισσών και άλλων πολύτιμων εντόμων-επικονιαστών;
 Κύριες αδυναμίες της απαγόρευσης:
Η μερική και προσωρινή απαγόρευση των νεονικοτινοειδών στην ΕΕ είναι ένα καλό πρώτο βήμα.
 Ωστόσο, το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης σημαίνει ότι υπάρχουν αδυναμίες και κενά που εμποδίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: την προστασία των ευρωπαϊκών μελισσών και της υπηρεσίας που προσφέρουν στην παραγωγή τροφίμων και το φυσικό περιβάλλον.
1. Αγνοούνται άλλα επιβλαβή φυτοφάρμακα για τις μέλισσες.
  Οι περιορισμοί ισχύουν μόνο για ένα κλάσμα των τοξικών φυτοφαρμάκων που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Φυτοφάρμακα όπως chlorpyriphos, cypermethrin και deltamethrin έχουν επίσης εντοπιστεί ως επικίνδυνα για τις μέλισσες, αλλά δεν έχουν ακόμη περιληφθεί στην απαγόρευση.
  Επιπλέον, τα imidacloprid, thiamethoxam και clothianidin έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε διάφορες καλλιέργειες, και μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτές τις εφαρμογές επηρεάζεται από την απαγόρευση.
Μια πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από την Greenpeace Ολλανδίας και διενεργήθηκε από την Centrum voor Landbouw en Milieu εκτιμά ότι μόνο το 15% της συνολικής χρήσης αυτών των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων θα απαγορευτεί.

2. Αγνοείται η επίδραση των τριών παρασιτοκτόνων σε άλλα έντομα-επικονιαστές και ζώα.
   Η αξιολόγηση της ΕFSA επικεντρώνεται στις μέλισσες και παρέλειψε να λάβει υπόψη επιστημονικές μελέτες που αφορούν τις επιπτώσεις των τριών φυτοφαρμάκων σε άλλα σημαντικά έντομα επικονιαστές και ασπόνδυλα, όπως για παράδειγμα στους βομβίνους (bumblebees), που τρέφονται με τη γύρη των φυτών πατάτας (καλλιέργεια στην οποία εφαρμόζονται αυτά τα φυτοφάρμακα).
  Αλλά δεδομένου ότι οι κίνδυνοι για τους βομβίνους δεν αξιολογήθηκαν από την EFSA, η χρήση των φυτοφαρμάκων στις πατάτες εξαιρείται από τους περιορισμούς.
  H EFSA αναγνωρίζει την παράλειψη αυτή: «θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία καλλιέργεια ελκυστική στις μέλισσες, δεν είναι απαραίτητα το ίδιο ελκυστική και σε άλλους επικονιαστές. Τα άνθη της πατάτας, για παράδειγμα, αναφέρονται ως μη ελκυστικά για τις μέλισσες, αλλά είναι γνωστό ότι ορισμένα είδη μέλισσας συλλέγουν τη γύρη από τα λουλούδια πατάτας.
 Επίσης, ο κατάλογος εστιάζει στην έλξη του νέκταρ ή της γύρης και δεν λαμβάνει υπόψη άλλες περιπτώσεις, όπως η σταγονόρροια (gutation) ή το μελίτωμα .
 Οι βομβίνοι είναι συχνά πιο αποτελεσματικοί επικονιαστές από τις μέλισσες.
 Εξάλλου, το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης αγνοεί επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων σε άλλα ασπόνδυλα, κυρίως υδρόβια.
  Πολλά έντομα εκκολάπτονται σε νερό και επηρεάζονται από τη ρύπανση των υδάτων που προκαλείται από τα νεονικοτινοειδή, για παράδειγμα, από συστήματα αποχέτευσης του θερμοκηπίου.
  Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ανησυχητικές επιπτώσεις από αυτά τα νεονικοτινοειδή, όχι μόνο σε μέλισσες και άλλα έντομα, αλλά και σε θηλαστικά (συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων) και ψάρια.
3. Αγνοούνται επιστημονικά στοιχεία για τη συνδυαστική επίπτωση των νεονικοτινοειδών.
Πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι τα νεονικοτινοειδή επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ως αποτέλεσμα, οι πληγέντες οργανισμοί είναι πολύ πιο ευάλωτοι σε μολυσματικές ασθένειες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ένα υψηλότερο ποσοστό των μελισσών που εκτρέφονται από τα κελιά γόνων με υψηλά επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των νεονικοτινοειδών, μολύνθηκαν με το παράσιτο Nosema ceranae σε νεαρότερη ηλικία, σε σύγκριση με εκείνα που εκτράφηκαν με χαμηλότερα υπολείμματα.
 Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι τα νεονικοτινοειδή επηρεάζουν τους οργανισμούς σε διαφορετικά επίπεδα συγκέντρωσης. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν οξεία τοξικότητα και μπορεί να προκαλέσουν άμεσο θάνατο εάν οι οργανισμοί εκτίθενται σε αυτά σε υψηλότερες συγκεντρώσεις.
 Ωστόσο, έχουν επίσης υποθανατηφόρο τοξικότητα - όπου οι οργανισμοί δεν πεθαίνουν αμέσως - και χρόνια τοξικότητα - όπου οι οργανισμοί επηρεάζονται από τις χαμηλές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν γίνει ολοένα και πιο ξεκάθαρες σε πρόσφατες επιστημονικές μελέτες.
Η έκθεση σε χαμηλές δόσεις νεονικοτινοειδών μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μάθησης των μελισσών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν να εντοπίσουν τα λουλούδια για να τραφούν(Desneux et al, 2007).
 Το νεονικοτινοειδές imidacloprid(Confidor ) έχει αποδειχθεί επίσης ότι επηρεάζει τις μέλισσες και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, προκαλώντας καθυστερήσεις στις διαδρομές που κάνει η μέλισσα για να τραφεί και αύξηση των απωλειών.
4. Αγνοούνται κοινές οδοί έκθεσης για τις μέλισσες.
 Οι επιστημονικές εκτιμήσεις της EFSA έχουν εξετάσει μόνο κάποιες από τις οδούς έκθεσης στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.
 Ωστόσο, υπάρχουν περισσότεροι τρόποι με τους οποίους οι επικονιαστές εκτίθενται σε φυτοφάρμακα, όπως μέσω της σταγονόρροιας ή του μελιττώματος, τα οποία η EFSA ομολογουμένως δεν έχει αξιολογήσει.
  Είναι επίσης γνωστό ότι οι μέλισσες συλλέγουν νερό από την επιφάνεια υδάτων, μία οδός έκθεσης που έχει αγνοηθεί εντελώς.
  Μια τέτοια παράλειψη είναι πολύ σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές έχει βρεθεί το νερό να είναι μολυσμένο από αυτά τα φυτοφάρμακα.
5. Δεν προβλέπεται σύστημα παρακολούθησης για την αξιολόγηση της βελτίωσης .
  Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποτύχει να προβλέψει ένα αποτελεσματικό σύστημα έρευνας και παρακολούθησης, είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσει να αξιολογήσει οποιαδήποτε βελτίωση της κατάστασης της υγείας των μελισσών και των πληθυσμών τους, με βάση αξιόπιστες μετρήσεις.
  Με άλλα λόγια θα είναι σχεδόν αδύνατο για την Επιτροπή να κρίνει, σε δύο χρόνια από τώρα, ποια είναι τα οφέλη που προκύπτουν από την απαγόρευση.
6. Αγνοείται η ανθεκτική παραμονή στο έδαφος.
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέλειψε να λάβει υπόψη το γεγονός ότι τα νεονικοτινοειδή είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στο έδαφος.
  Το Imidacloprid είναι γνωστό ότι έχει περίοδο ζωής στο έδαφος έως και 229 ημέρες σε μελέτες πεδίου και 997 ημέρες σε εργαστηριακές μελέτες, ενώ αντίστοιχα ο χρόνος παραμονής του Clothianidin στο έδαφος είναι μέχρι και 1.155 ημέρες.
  Εξαιτίας της ανθεκτικότητας των φυτοφαρμάκων και των διασυστηματικών ιδιοτήτων τους, τα νεονικοτινοειδή συσσωρεύονται με κάθε νέα εφαρμογή και μπορεί να απορροφηθούν από τα φυτά που δεν αποτελούν στόχο ή από άλλες αγροτικές καλλιέργειες που σκόπιμα φυτεύονται στο ίδιο έδαφος κατά τα επόμενα έτη.
 Σύμφωνα με μελέτη, τα υπολείμματα των εντομοκτόνων μπορεί να φτάσουν σε πολλές περιοχές γύρω από καλλιέργειες που αποτελούν επίσης βιότοπο για πολλά είδη επικονιαστών.
  Υπολείμματα εντομοκτόνων μπορούν, για παράδειγμα, να παραμείνουν στο έδαφος του χωραφιού, να μεταφερθούν από τη σκόνη και τον αέρα κατά τη σπορά ή με τους ψεκασμούς, να καταλήξουν σε ύδατα γύρω από τα αγροκτήματα ή στη γύρη και το νέκταρ των καλλιεργούμενων φυτών και των γειτονικών ζιζανίων.
 Είναι πιθανό να εντοπιστούν και στο κερί των κυψελών.
 Δύο χρόνια δεν είναι αρκετά!
 Όσον αφορά την ανθεκτικότητα στο έδαφος, είναι σαφές ότι το περιορισμένο χρονικό πλαίσιο που έχει δώσει η ίδια η Επιτροπή για την αξιολόγηση των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τις βλάβες που προκαλούν τα νεονικοτινοειδή στους επικονιαστές είναι πολύ μικρό.
 Δύο χρόνια δεν είναι αρκετά για να επιφέρουν σημαντική μείωση των συνολικών επιπέδων των βλαβερών φυτοφαρμάκων για τις μέλισσες στα ευρωπαϊκά εδάφη.
 Επομένως, δεν είναι πιθανό να δούμε σημαντική θετική επίδραση στις μέλισσες και άλλους επικονιαστές, ως συνέπεια της απαγόρευσης .
Συστάσεις:
Καλωσορίζουμε τη μερική και προσωρινή απαγόρευση αυτών των τριών τοξικών φυτοφαρμάκων ως ένα απαραίτητο πρώτο βήμα.
 Αποτελεί ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τις σχετικές επιστημονικές προειδοποιήσεις σχετικά με τη μείωση των πληθυσμών των μελισσών.
 Ωστόσο, αυτό το πρώτο βήμα θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλα μέτρα για την αποτελεσματικότερη προστασία των μελισσών και των άλλων αγρίων επικονιαστών.
 Η ανησυχητική μείωση των πληθυσμών των μελισσών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, με τα φυτοφάρμακα που της αφανίζουν να είναι η πιο άμεση αιτία.
 Οι μελιτοφόρες μέλισσες αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες εύρεσης τροφής λόγω της μείωσης της βιοποικιλότητας, και επηρεάζονται από ασθένειες όπως η νοσεμίαση(Nosema ceranae).
 Αυτά τα επιμέρους αίτια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους: οι πεινασμένες μέλισσες είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες και οι μέλισσες που έχουν δηλητηριαστεί δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους προς τα λουλούδια.
  Η βιομηχανική γεωργία με τις μονοκαλλιέργειες διαμορφώνει τα ευρωπαϊκά τοπία σε πολλές περιοχές και οδηγεί σε μείωση της βιοποικιλότητας και κατά συνέπεια σε χαμηλή διαθεσιμότητα τροφής για τις μέλισσες και τους άγριους επικονιαστές.
 Οι επικονιαστές στερούνται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οδηγούνται στην πείνα και τον υποσιτισμό.
  Οι περιοχές φυσικών οικοτόπων, όπου οι μέλισσες και οι άγριοι επικονιαστές μπορούν ακόμα να βρουν τροφή και μέρη για να φωλιάσουν, έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
 Η απαγόρευση ορισμένων φυτοφάρμακων θα έχει περιορισμένη επίδραση, εφόσον τα βασικά διαρθρωτικά προβλήματα και οι βασικές αιτίες του αφανισμού των μελισσών εξακολουθούν να υφίστανται.
Zητάμε  :
1. Να γίνει μόνιμη η προσωρινή και μερική απαγόρευση και να ισχύσει για όλες τις εφαρμογές των τριών νεονικοτινοειδών.
2. Επέκταση της απαγόρευσης σε άλλες ιδιαίτερα τοξικές για τους επικονιαστές ουσίες, οι οποίες εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην ΕΕ, όπως οι clorpyrifos, cypermethrin και deltamethrin.
3. Υποστήριξη και προώθηση των οικολογικών γεωργικών πρακτικών που ωφελούν τις υπηρεσίες επικονίασης μέσα στα γεωργικά συστήματα (αμειψισπορά, περιοχές οικολογικής εστίασης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μέθοδοι της βιολογικής γεωργίας), με την έγκριση εθνικών σχεδίων δράσης για τους επικονιαστές.
4. Βελτίωση της διατήρησης των φυσικών και ημιφυσικών οικοτόπων γύρω από αλλά και εντός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ενίσχυση της βιοποικιλότητας στις γεωργικές εκτάσεις.
5. Αύξηση της χρηματοδότησης για έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή των οικολογικών γεωργικών πρακτικών που θα οδηγήσουν στην απεξάρτηση από τη χημική καταπολέμηση των παράσιτων και στη χρήση των φιλικών προς το περιβάλλον εργαλείων, τα οποία θα ενισχύσουν την υγεία των οικοσυστημάτων.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να κατευθύνουν περισσότερα κονδύλια για την έρευνα για την οικολογική γεωργία υπό την αιγίδα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και το ευρωπαϊκό πλαίσιο έρευνας Horizon 2020.


Με εκτίμηση,

Γιαλαμπούκης Γιώργος                                     
                     
     Πρόεδρος 
                                                                                                 

1 σχόλιο:

markos aliprantis είπε...

Άνθιμε όταν λάβετε απάντηση από το ΥΠΑΑΤ σε παρακαλώ δημοσίευσέ την.
Και κάτι συμπληρωματικό για να ξέρουν όλοι:Τί κυρώσεις και από ποιόν θα επιβάλονται στους παράνομους χρήστες των νεονικοτινοειδών; Ποιος θα κάνει ελέγχους στα μαγαζιά που πουλάνε φυτοφάρμακα;Γιατί δεν τηρούν όπως σε πολλά μέρη του κόσμου την κατάσταση ποιός πήρε κάθε φάρμακο για τί χρήση;