Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Χρειάζονται και οι μοναχικές μέλισσες ένα «ξενοδοχείο»!


Ίσως να αναρωτιέστε -και όχι άδικα- για ποιους λόγους χρειάζονται οι μέλισσες ένα «ξενοδοχείο», αφού κάνουν τις δικές τους κυψέλες; Ωστόσο πολλά είδη είναι μοναχικά ή δεν ζουν σε κυψέλες, αλλά αντ’ αυτού κατασκευάζουν τις δικές τους «φωλιές».

Καλωσήρθατε στο "ξενοδοχείο μελισσών"!

Οι δημιουργοί του «Bee Hotel» που βρίσκεται στο «Place des Jardins» στο Παρίσι παρουσιάζουν μια σειρά από διαφορετικούς λόγους για τους οποίους τα «ξενοδοχεία μελισσών»  είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα.

Καλωσήρθατε στο "ξενοδοχείο μελισσών"!

Οι πληθυσμοί των μελισσών έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της «εκκαθάρισης» των οικοτόπων τους για την εντατικοποίηση της γεωργίας αλλά και της χρήσης φυτοφαρμάκων που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση.

Καλωσήρθατε στο "ξενοδοχείο μελισσών"!

Επιπλέον οι μοναχικές μέλισσες δεν «φωλιάζουν» σε αστικές περιοχές γιατί απλούστατα υπάρχουν πολύ λίγες κατάλληλες θέσεις γι’ αυτό. Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που μπαίνουν στο προσκήνιο τα «ξενοδοχεία μελισσών».

Καλωσήρθατε στο "ξενοδοχείο μελισσών"!

Οι άνθρωποι επιλέγουν να δώσουν στα συγκεκριμένα έντομα μια… χείρα βοηθείας με την κατασκευή μιας κυψέλης μέσα σε αστικό περιβάλλον που θα μπορεί να τα φιλοξενήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Καλωσήρθατε στο "ξενοδοχείο μελισσών"!

Το «Bee Hotel» στο Παρίσι έχει 300 «διαμερίσματα» και συγκεντρώνει «επισκέπτες» του είδους Red Mason, που είναι εξαιρετικά υπάκουες μέλισσες και σπάνια τσιμπάνε. Το υλικό κατασκευής είναι κατά βάση το ξύλο σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, ενώ επιλεκτικά χρησιμοποιείται και το μπαμπού.

Καλωσήρθατε στο "ξενοδοχείο μελισσών"!

Κι αν έχετε κάποια εμμονή με τις μέλισσες και το… κεντρί τους, ίσως αυτός να είναι ένας τρόπος να… ξορκίσετε το κακό! Γιατί, όπως λέει και ο υπεύθυνος του «Bee Hotel» «καθένας μπορεί να φτιάξει ένα μικρό… ξενοδοχείο μελισσών στον κήπο του!»…

Καλωσήρθατε στο "ξενοδοχείο μελισσών"!


http://melissokomos.gr/wp-content/uploads/2012/03/bee-hotel-2.jpg
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Reading έβαλαν το μικρό τους λιθαράκι για να βοηθήσουν τις απειλούμενες άγριες μέλισσες της Μεγ. Βρετανίας κατασκευάζοντας το δικό τους «ξενοδοχείο μελισσών» το οποίο φαίνεται πως είναι 5 αστέρων. Η κατασκευή παρουσιάστηκε στο κτίριο του Τμήματος Γεωργίας του Πανεπιστημίου στις 13 Μαρτίου και αποτελεί μια προσπάθεια των επιστημόνων του τμήματος να προβάλει τη δεινή θέση των άγριων, μοναχικών μελισσών στη Μεγ. Βρετανία και σε όλη την Ευρώπη.http://melissokomos.gr/wp-content/uploads/2012/03/bee-hotel-385x300.jpg
Η εξαφάνιση των μελισσών έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Όμως η κοινωνική μέλισσα δεν είναι ο μοναδικός επικονιαστής της φύσης. Η μοναχική μέλισσα, σημαντικός επίσης επικονιαστής, που φτιάχνει τη φωλιά της μέσα σε κούφια κλαδιά, σε ρωγμές τοίχων και σε κούφια δέντρα αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Την άνοιξη το γονιμοποιημένο θηλυκό βγαίνει από το χειμέριο λήθαργό του και αναζητεί και κατασκευάζει μόνο του τη φωλιά του. Στη Μεγ. Βρετανία ζουν 200 περίπου διαφορετικά είδη μοναχικών μελισσών. Ωστόσο, οι αλλαγές στη διαχείριση της γης και στη γεωργία δεν αφήνουν στις άγριες μέλισσες πολλά περιθώρια για να βρουν σπίτι. Τα τεχνητά ξενοδοχεία μπορούν να τους παρέχουν μια καλή εναλλακτική λύση. Εκτός από τα λουλούδια, οι μέλισσες αυτές χρειάζονται και φωλιές για να ζήσουν και να αναπαραχθούν. Το «ξενοδοχείο μελισσών» είναι ένα παράδειγμα για πώς μπορεί και ο άνθρωπος να δώσει ένα χεράκι στην επιβίωση αυτών των μελισσών.
http://melissokomos.gr/wp-content/uploads/2012/03/tall-bee-hotel1-300x300.jpg
Στη Μεγ. Βρετανία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να στηριχθεί το έργο και η επιβίωση των άγριων, μοναχικών μελισσών και οι Βρετανοί παρακινούνται να φυτεύουν φυτά που αγαπούν οι άγριες μέλισσες, αλλά και να τοποθετήσουν τα λεγόμενα «ξενοδοχεία μελισσών» στους κήπους και τα κτήματά τους.
Μάλιστα, μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ πέρυσι εγκαινίασε ένα δίκτυο από «ξενοδοχεία μελισσών» στα υποκαταστήματά της στο Λονδίνο προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του πληθυσμού των μοναχικών μελισσών. Το σούπερ μάρκετ Sainsbury’s ξεκίνησε την εκστρατεία αυτή, όχι μόνο για να τονώσει τη βιοποικιλότητα που χάνεται, αλλά και για να αυξηθεί η παραγωγή φρούτων και λαχανικών πάνω στην οποία η εταιρεία βασίζει την επιβίωσή της, σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων της.
Οι Βρετανοί είτε φτιάχνουν μόνοι τους τα ξενοδοχεία μελισσών είτε τα αγοράζουν έτοιμα, αφού κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο. Τα «ξενοδοχεία μελισσών» είναι μια συνηθισμένη πρακτική από ευαισθητοποιημένους πολίτες σε όλο τον κόσμο και μια άριστη οικολογική επιλογή για τον κήπο ή το κτήμα.



Πηγη

Στα Γιαννιτσά.. το 2010























Δεν υπάρχουν σχόλια: