Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ - ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ


Τηλ : 210-6399366
Fax : 210-6000965
e-mail sgounari@nagref.gr


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο χειμώνας του 2013-2014 δεν παρουσίασε για άλλη μια φορά χαμηλές θερμοκρασίες, για μεγάλα χρονικά διαστήματα τουλάχιστον.
Κατά την άνοιξη οι βροχές ήταν συχνές και οι θερμοκρασίες διατηρούνταν κατά την ημέρα σε υψηλά επίπεδα.
Οι συνθήκες αυτές είναι ιδανικές για τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών και την εξέλιξη διαδοχικών γενεών.
Τα δεδομένα αυτά συνεπικουρούμενα με τους μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών που εμφανίστηκαν και την προηγούμενη χρονιά, έκαναν αναγκαία την έκδοση εγκυκλίου (ΑΔΑ: ΒΛΓΦΘ-Ρ7Σ) για την καταπολέμηση των κουνουπιών από το Υπουργείο Υγείας, Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013.
Τα σκευάσματα που εγκρίνονται ανήκουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες : αυτά που έχουν ως δραστική ουσία τον βάκιλο Bacillus thuringiensis (Bti) και αυτά τα οποία έχουν ως δραστική ουσία κάποιο εντομοκτόνο.
Από τα δεύτερα τα πιο οικονομικά στην χρήση είναι αυτά με δραστική ουσία το diflubenzuron, ή κάποια πυρεθρίνη, όπως τα permethrin deltamethrin alpha-cypermethrin.

Τα σκευάσματα της πρώτης κατηγορίες, με δραστική ουσία τον βάκιλο της Θουριγγίας, χαρακτηρίζονται ως αποκλειστικά προνυμφοκτόνα. Χρησιμοποιούνται στις περιοχές ωοτοκίας των κουνουπιών και δουν σκοτώνοντας τις προνύμφες των. Χρησιμοποιούνται λοιπόν κυρίως νωρίς την άνοιξη.
Αυτά τα σκευάσματα είναι ακίνδυνα για τις μέλισσες. Άλλωστε τον βάκιλο της Θουριγγίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στην μελισσοκομία, για την προστασία των αποθηκευμένων κηρηθρών από τον κηρόσκωρο (Galleria melonella).

Όλα όμως τα άλλα, ως εντομοκτόνα είναι τοξικά ή πολύ τοξικά για τις μέλισσες.
Με δεδομένο ότι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, για φέτος περιμένουμε μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών και επίσης ότι οι ψεκασμοί δεν θα περιοριστούν την άνοιξη, αλλά θα επεκταθούν και στο καλοκαίρι και ίσως και το φθινόπωρο, οι μελισσοκόμοι μπορούν και θα πρέπει να προστατεύσουν τα μελίσσια τους.

Ένας σημαντικός μελισσοκομικός χειρισμός, που με κάθε ευκαιρία επισημαίνουμε, είναι η τοποθέτηση ποτίστρας σε κάθε μελισσοκομείο. Μάλιστα η ποτίστρα πρέπει να τοποθετείται και να λειτουργεί πριν την τοποθέτηση των μελισσιών.
Οι μέλισσες όταν εγκαθίστανται σε έναν τόπο, πρώτα θα ψάξουν για νερό και μετά για τροφή. Θα βρουν την πιο κοντινή στο μελισσοκομείο πηγή νερού και θα αφοσιωθούν σ’ αυτήν. Εάν συμβεί αυτό, ακόμη και εάν ο μελισσοκόμος βάλει νερό στο μελισσοκομείο εκ των υστέρων, οι μέλισσες θα αδιαφορήσουν γι’ αυτό και θα συνεχίσουν να μαζεύουν νερό από την πρώτη θέση.
Το στοιχείο αυτό και το γεγονός ότι το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση, υγεία και παραγωγικότητα του μελισσιού, κάνουν πια πιο επιτακτική παρά ποτέ την ανάληψη ευθύνης από την πλευρά του κάθε μελισσοκόμου για το νερό του μελισσοκομείου του.

Προτρέπουμε λοιπόν τους μελισσοκόμους, για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες των μελισσιών τους από δηλητηρίαση, να μεριμνήσουν ώστε το κάθε μελισσοκομείο να διαθέτει άφθονο και καθαρό νερό.
Σε περίπτωση δηλητηρίασης συλλέξτε μέλισσες, τοποθετήστε τις στην κατάψυξη και επικοινωνήστε μαζί μας.
Εάν δεν μπορείτε να μεταφέρετε τα μελίσσια σας, τοποθετήστε για δύο-τρεις ημέρες σιρόπι σε μία μικρή λεκάνη και αφού οι μέλισσες μάθουν και το επισκέπτονται, θα μπορέσετε να το αντικαταστήσετε με νερό, ώστε να σταματήσουν να μαζεύουν νερό από εκεί που ψεκάζουν.
Ελάτε σε επαφή με τις περιφερειακές υπηρεσίες Κτηνιατρικής και μάθετε πότε και που γίνονται ψεκασμοί. Αφήστε τηλέφωνο, είναι υποχρεωμένοι να σας ενημερώνουν.

Ιδιαίτερα σε περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα ελονοσίας, η ευζωϊα των μελισσών δεν αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την χρήση του βάκιλου αντί των εντομοκτόνων….
Μόνο η δική μας προσπάθεια και αίσθημα ευθύνης θα σώσει τα μελίσσια μας. Ας δραστηριοποιηθούμε λοιπόν


Σοφία Γούναρη
Εντ. Ερευνήτρια ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
Πρόεδρος ΕΕΕΜΣ

 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: