Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΒΙΒΟΥΡΝΟ Viburnum tinus-ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΥΤΟ


Kingdom:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Order:
Family:
Genus:
Species:
V. tinus
Viburnum tinus
L.
·         Viburnum rigidum Vent.
·         Viburnum rugosum Pers.
·         Viburnum strictum Link
·         Tinus lucidus J.Presl
·         Tinus lauriformis J.Presl
·         Tinus laurifolius Borkh. inRoem.
·         Viburnum lauriforme Lam.
·         Viburnum hyemale Salisb.

















Το Βιβούρνο Viburnum tinus είναι ένας αειθαλής θάμνος ή μικρό δένδρο με σκουροπράσινο φύλλωμα με ύψος μέχρι 2-7 m. Εμφανίζεται σε όλη τη θερμή ζώνη της χώρας. Δημιουργεί ωραίο πυκνό φύλλωμα. Τα φύλλα του είναι λεία γυαλιστερά, τα άνθη του λευκά και οι καρποί του σχεδόν μπλε στο χρώμα.
Στα εύκρατα κλίματα συνήθως είναι αειθαλής ενώ μερικές φορές είναι και ημι-φυλλοβόλος. Σ’ αυτό το γένος ανήκουν 150-175 είδη.  Είναι εγγενές σ’ όλο το Βόρειο εύκρατο Ημισφαίριο(Μεσόγειο, Β.Αφρική, Μέση Ανατολή) ενώ στην Αφρική περιορίζονται στα όρη του Άτλαντα.
Ανθίζει μέσα στον χειμώνα ως και τις αρχές της άνοιξης(Οκτώβριο-Ιούνιο) σχηματίζοντας πυκνούς κορύμβους (μπουκέτα) από λευκά άνθη που έχουν ένα λεπτό άρωμα..  Αργότερα (τον Ιούνιο) σχηματίζονται πολλοί μικροί γυαλιστεροί μελανόχρωμοι καρποί που συνεχίζουν να διακοσμούν τον κήπο σας παραμένοντας ως τον επόμενο χειμώνα.
Τα λουλούδια είναι ερμαφρόδιτα(αρσενικά και θηλυκά μαζί)
Είναι εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό(λόγω χειμωνιάτικης ανθοφορίας), με εξαιρετικό άρωμα ανθέων.
 Οι καρποί της, είναι μελανόχρωμοι και διακοσμούν το φυτό έως τον επόμενο χειμώνα. Οι καρποί του ωριμάζουν το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Μετά την ωρίμανση παραμένουν στο φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλές φορές συνυπάρχουν με τα άνθη της επόμενης χρονιάς.
Μεγαλώνει σχετικά γρήγορα, σ’ όλα τα εδάφη.  Μπορεί να καλλιεργηθεί εξίσου καλά σε ηλιόλουστες, ημι-σκιερές αλλά και σκιερές θέσεις. 
 Αντέχει στον άνεμο, αλλά αναπτύσσεται εξίσου καλά και στη θάλασσα. Αντέχει στο κρύο(-30 C) και τους δυνατούς ανέμους. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές(0-800m υψόμετρο) και αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε φωτεινά σημεία του κήπου με δυνατότητα προσαρμογής του και σε ημισκιερά.
Ευδοκιμεί σε όξινα και σε αλκαλικά εδάφη, αλλά δεν προσαρμόζεται καλά σε φτωχά εδάφη και σε ξηρά μέρη.
Προτιμά βαθύ, πλούσιο, υγρό, πηλώδες έδαφος σε ευήλιο μέρος. Μεγαλώνει ικανοποιητικά και σε βαθιά αργιλώδη εδάφη
 Χρησιμοποιείται στην βιολογική καλλιέργεια οπωροφόρων γιατί φιλοξενεί ωφέλημα ακάρεα τα οποία καταπολεμούν εχθρούς αυτών των δένδρων.
Λόγω του πυκνού φυλλώματός του το συναντάμε σε φράχτες αλλά και μεμονωμένα.
έχει φαρμακευτικές ιδιότητες . Τα δραστικά συστατικά viburnin (μία ουσία ή περισσότερο πιθανώς ένα μίγμα των ενώσεων ), και τανίνες. Οι τανίνες μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές .
 Τα φύλλα όταν εγχέονται έχουν αντιπυρετικές ιδιότητες .
Οι καρποί έχουν χρησιμοποιηθεί ως καθαρτικά κατά της δυσκοιλιότητας .
Το βάμμα έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα  ως φάρμακο για θεραπεία για την κατάθλιψη .
Πολλαπλασιασμός:
Αν ο σπόρος μαζεύεται «πράσινος» ( όταν έχει αναπτυχθεί πλήρως, αλλά πριν έχει πλήρως ωριμάσει ) και σπέρνονται αμέσως σε κρύο πλαίσιο , θα βλαστήσουν την άνοιξη. 
Αποθηκευμένοι σπόροι προς σπορά θα απαιτήσει δύο μήνες ζέστη και 3 μήνες ψυχρή στρωμάτωση και μπορεί ακόμα να διαρκέσει 18 μήνες για να βλαστήσουν.
Μεταφορά έξω σε μόνιμες θέσεις στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού του επόμενου έτους .
Τα μοσχεύματα μαλακού ξύλου, ημι- ώριμα ξύλο και από ώριμο ξύλο στις αρχές του καλοκαιριού σε ένα πλαίσιο με ορμόνη ριζοβολίας. 
 
Πηγές:
wikipedia
internet
Προσωπικές παρατηρησεις


Δεν υπάρχουν σχόλια: