Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΣΙΡΟΠΙΟΥ ΚΥΨΕΛΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ-ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΑΓΚΗ Ή ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ?


Γράφει: Άνθιμος Σιγκούδης-Γεωπόνος –Μελισσοκόμος

Έχω την χαρά και τιμή να προλογίσω μια αξιέπαινη προσπάθεια δύο ανήσυχων μελισσοκόμων του Γεωργιάδη Κώστα και του Παρίση Σωτήρη.
 Μακάρι να βρεθούν μιμητές τους στην προσπάθεια για βελτίωση των μελισσοκομικών μεθόδων και πρακτικών και απλόχερης ενημέρωσης της μελισσοκομικής κοινότητας.

Τι περιλαμβάνει:
Είναι μια κατασκευή διώροφης κυψέλης(εικ.1,2,3,5) η οποία δεν προδίδει την λειτουργία της.





Στην ‘’γονοφωλιά’’ υπάρχει(εικ.9,10,11) :



·         η αντλία 
·         η μπαταρία 12Vπου συνδέεται με το φωτοβολταικό που είναι εγκαταστημένο στην οροφή-καπάκι
·          μια ή δυο ηλεκτροβάνες ανάλογα με τον αριθμό των κυψελών που στοχεύουμε να τροφοδοτήσουμε(50 κυψέλες  ή 100 κυψέλες)
·         Ο προγραμματιστής(εικ.12,13,14)



·         Δυο διακόπτες για αναρρόφηση ή προώθηση του σιροπιού(εικ.15)


Στον ‘’μελιτοθάλαμο’’ υπάρχει(εικ.7,8) :
·         Ένας ασκός που γεμίζει με τουλάχιστον 50 λίτρα σιρόπι και συνδέεται με σωλήνα με την γονοφωλια.



Στο καπάκι Αυστραλίας υπάρχει(εικ.4):
·         Ένα πάνελ φωτοβολταικού το οποίο συλλέγει ρεύμα και με μετατροπέα(inverter) το αποθηκεύει στην μπαταρία.


     Σετ λαστίχων και παρελκομένων(εικ.6,16):
·         Σωλήνα Φ16 μήκους 50 μέτρων
·         ‘’Μακαρόνι’’ Φ6 πάχος το οποίο συνδέει τον κεντρικό σωλήνα Φ16 με την κάθε κυψέλη.
·         Μπεκάκια παροχής 4 λίτρων /ώρα και περισσότερο εφόσον απαιτηθεί.
·         Φίλτρο καθαρισμού σιροπιού
·         Ανοιχτήρι οπών
·         Μπαταρία(για τον προγραμματιστή).




  Η ιδέα του αυτόματου τροφοδότη μελισσιών – μελισσοκομείου, γεννήθηκε από την ανάγκη για σωστή διεγερτική καθημερινή τροφοδοσία σε ορισμένες περιόδους του έτους.
 Μια εργασία δύσκολη, που απαιτεί συνέπεια, χρόνο και πολλές φορές λειτουργεί σε βάρος άλλων πολύτιμων μελισσοκομικών εργασιών. 
 Ο χρόνος που αφιερώνουμε στα μελίσσια μας είναι πρακτικά λιγοστός.       
 Τουλάχιστον όσοι δεν ζούμε από την μελισσοκομεία. Μπορεί οι μελισσοκομικές εργασίες να μας βασανίζουν το μυαλό ολόκληρη τη βδομάδα, όμως στην πράξη διαθέτουμε μόλις ένα Σάββατο ή μια Κυριακή.
 Τώρα αν πεις για τροφοδοσία σε 50 μελίσσια, σημαίνει ότι ο μισός αυτός χρόνος θα διατεθεί εκεί. Άρα πολλές οι εργασίες που θα θέλαμε να κάνουμε σ' αυτή τη μέρα, όμως πρακτικά ούτε τις μισές δεν προλαβαίνουμε!
  Η ανάγκη αυτή γέννησε την ιδέα του αυτόματου τροφοδότη.
 Η πειραματική περίοδος κατασκευής και εφαρμογής του συστήματος διήρκησε 2,5 χρόνια. 
 Το πρόβλημα κάθε φορά ήταν ότι στη μελισσοκομική κοινότητα δεν υπάρχει κάποιο μηχάνημα ή έστω απλή συσκευή που να προσεγγίζει τον αυτόματο τροφοδότη. Όσο κι αν ψάξαμε στην Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, στα Ελληνικά και διεθνή site(ιστότοπους), δεν βρήκαμε κάτι που να μας βοηθά να αντιγράψουμε ορισμένα μηχανικά μέρη, που όμως σήμερα μας φαίνονται τόσο απλά.
 Όλα ξεκίνησαν από το μηδέν.
 Πραγματοποιήθηκαν πολλά πειράματα και ατελείωτες δοκιμές μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. 
 Το κάθε μηχανικό μέρος έπρεπε να επινοηθεί και κατασκευαστεί, ώστε να λύνει ένα-ένα τα προβλήματα που κάθε φορά παρουσιαζόταν:
 Για παράδειγμα εφαρμόστηκε δεξαμενή τύπου ελαστικού ασκού, προκειμένου να καταλαμβάνει ολόκληρο τον χώρο του δεύτερου πατώματος μαζί με το καπάκι.
Παράλληλα δε θα ξυνίζει εύκολα το σιρόπι, ενώ συμπληρωματικά βοηθά και η βαλβίδα διαφυγής του αέρα στο πάνω μέρος του ασκού.
 Ο κίνδυνος της κλοπής, περιορίζεται με τη χρήση της κυψέλης αφού δύσκολα κάποιος καταλαβαίνει από μακριά τη λειτουργία της.
  Η χρήση του φωτοβολταϊκού και άλλες λειτουργίες που περιγράφονται.


Τι θα μας λύσει ο αυτόματος τροφοδότης:
• Σωστή διεγερτική καθημερινή τροφοδοσία, πράγμα πρακτικά δύσκολο για όλους τους μελισσοκόμους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Χωρίς κάπνισμα και άνοιγμα κυψελών. Χωρίς λεηλασίες.
• Εξοικονόμηση χρόνου προς όφελος των υπόλοιπων μελισσοκομικών εργασιών.
• Δεν απαιτείται καμία επίπονη και βαριά εργασία, καθώς το σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, σε σημείο που γεμίζει τη δεξαμενή μόνο του.

Πότε χρησιμοποιείται ο αυτόματος τροφοδότης:
• Κάνοντας διεγερτική τροφοδοσία σε καθημερινή βάση με μικρές ποσότητες σιροπιού (100 γρ. ανά μελίσσι) τις απαιτούμενες περιόδους του χρόνου.
• Όταν θέλουμε την συμπλήρωση στα αποθέματα μελιού, για παράδειγμα την περίοδο του φθινοπώρου.
• Στην περίπτωση πρόληψης ή θεραπείας του μελισσοκομείου από εχθρούς και ασθένειες.
• Όταν θέλουμε να διατηρήσουμε την δυναμικότητα των μελισσιών σε υψηλά επίπεδα, περιμένοντας μια σημαντική για μας μελιτοέκρριση. Όπως τον Ιούλιο – Αύγουστο προετοιμαζόμενοι για τον πεύκο. 

Λειτουργικότητα του αυτόματου τροφοδότη:
• Ενεργειακά αυτόνομος, καθώς διαθέτει φωτοβολταϊκό πάνελ ανατροφοδότησης της μπαταρίας. Ο υπολογιστής του συστήματος τροφοδοτείται από 9V μπαταρία με 9μηνη αυτάρκεια χρήσης. 
• Είναι πλήρως αυτοματοποιημένος. Διαθέτει εύχρηστο ηλεκτρονικό υπολογιστή έτσι ώστε να μπορεί ο μελισσοκόμος να ρυθμίζει την χρονική συχνότητα και ποσότητα που θα ταΐσει το μελισσοκομείο του. 
• Προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους εσωτερικού τροφοδότη κυψέλης και λειτουργεί σε οποιαδήποτε συμπύκνωση του σιροπιού. (1 προς 1, ζάχαρη – νερό, 2 προς 1 κοκ, αρκεί η ζάχαρη να είναι καλά διαλυμένη). 
• Ακρίβεια στην ποσότητα σιροπιού ανά μελίσσι. Υπάρχει επίσης δυνατότητα να αλλάξουμε την ποσότητα σιροπιού σε ένα ή περισσότερα μελίσσια της ίδιας δυναμικότητας, αλλάζοντας το αντίστοιχο μπέκ σταθερής παροχής(λίτρα ανά ώρα) στον εσωτερικό τροφοδότη.
• Δυνατότητα πρόσμιξης άλλων συστατικών στη δεξαμενή. Μπορείτε να προσθέσετε π.χ.κρυσταλλική θυμόλη που βοηθά εκτός των άλλων στην βιολογική συντήρηση του σιροπιού. Επίσης οποιαδήποτε βιολογικό φάρμακο ή βιταμίνη διαλύσιμη στο νερό που μπορεί να προτείνει η βιολογική μελισσοκομεία.   
• Διακριτικός. Δεν μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα καθώς είναι σαν μια από τις κυψέλες σας. Βάφεται στο ίδιο χρώμα του μελισσοκομείου σας.
• Εύκολος στην εγκατάσταση. Ακολουθήστε τις οδηγίες που περιέχονται. 
• Δυνατότητα επέκτασης για περισσότερα μελίσσια, προσθέτοντας επιπλέον ηλεκτροβαλβίδες. Σε κάθε ηλεκτροβαλβίδα αντιστοιχούν ως και 50 κυψέλες. Δυνατότητα επέκτασης αποθηκευτικού χώρου του σιροπιού, με αντικατάσταση του μελιτοθαλάμου-ασκού, με εξωτερική δεξαμενή του όγκου που επιλέγει ο καθένας.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗ ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΣ
Αρχικά βάψτε τον αυτόματο τροφοδότη στο χρώμα του μελισσοκομείου σας και βάλτε τον αριθμό σας με πυροσφράγιση. Στη συνέχεια τοποθετήστε τον στην επιθυμητή θέση μέσα στο μελισσοκομείο, όπως και τις υπόλοιπες κυψέλες.
      
          

Βήμα 1: Απλώστε το σωλήνα Φ16 μπροστά από τις κυψέλες σας. Επιθυμητή απόσταση κυψελών 1 μέτρο.

Βήμα 2: Κόψτε για κάθε κυψέλη 1 μέτρο σωλήνα Φ6.

Βήμα 3: Στο λάστιχο Φ16 που απλώσατε ανοίξτε τρύπες μπροστά από κάθε κυψέλη με το ειδικό εργαλείο που παραλάβατε. Στις τρύπες εφαρμόστε τους συνδέσμους Φ6 - λήψεις από την χοντρή και κοντή πλευρά. Στην άλλη πλευρά εφαρμόστε το σωλήνα Φ6 ενός μέτρου που κόψατε.

Βήμα 4: Περάστε το σωλήνα Φ6 από την πόρτα της κυψέλης και στη συνέχεια ανάμεσα από το τελευταίο πλαίσιο και το τοίχωμα της κυψέλης μέχρι να βγει στην επάνω πλευρά του ορόφου (1ου ή 2ου ).

Βήμα 5: Εφαρμόστε τώρα στην άκρη του σωλήνα Φ6 το καφέ μπεκάκι και τοποθετήστε το στον τροφοδότη της κυψέλης σας. Εφαρμόζεται σε κάθε τύπο τροφοδότη.

Βήμα 6: Σφραγίστε τώρα τις/την άκρη του σωλήνα Φ16 τσακίζοντας και δένοντας το λάστιχο.

Βήμα 7: Ενώστε το σωλήνα Φ16 με τις/την εξαγωγή του αυτόματου τροφοδότη. Οι απαραίτητοι σύνδεσμοι περιέχονται.

Το σύστημα είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία. Την πρώτη φορά που θα το θέσετε σε λειτουργία αφήστε το μέχρι να γεμίσουν οι σωλήνες και ωσότου βγει ο αέρας από μέσα. Στη συνέχεια ρυθμίστε το κομπιούτερ με βάση την επιθυμητή συχνότητα και ποσότητα ταΐσματος. (Βλέπε οδηγίες στο πορτάκι) 

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Ø  Ποτέ μην ανοίγετε στην ανάκληση τον πάνω όροφο του αυτόματου τροφοδότη όταν η δεξαμενή είναι γεμάτη με σιρόπι.

Ø  Η βάνα ασφαλείας της δεξαμενής στο κάτω μέρος να είναι πάντα ανοικτή όταν το σύστημα είναι σε λειτουργία.


  Τα συστήματα του αυτόματου τροφοδότη δεν επηρεάζονται από την υγρασία και τις καιρικές συνθήκες. Παρέχεται εγγύηση ενός έτους. 


 Βέβαια επειδή οι «κατασκευαστές» είναι πρώτα και κύρια μελισσοκόμοι και μετά μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι,   οι κάθε λογής παρατηρήσεις και υποδείξεις των συναδέλφων μελισσοκόμων θα βοηθήσουν στην βελτίωση τυχόν παραλείψεων. 
 
Πληροφορίες στο email: geoplants@gmail.com
ΓεωργιάδηςΚώστας-Μελισσοκόμος 6973 77 78 65
Παρίσης Σωτήρης -Μελισσοκόμος

10 σχόλια:

evangelos naxios είπε...

συγχαρητήρια,πολύ καλή δουλειά!!!
Δεν ξέρω εάν στις ενώσεις της κεντρικής σωλήνας με τα σωληνάκια για την κάθε κυψέλη εάν δακρύζουν και γίνεται χαμός......

Μανώλης Γερογιαννάκης είπε...

Πολύ ωραίο!Αποφεύγεις τις συχνές επισκέψεις και εξασφαλίζεις σωστή ποσότητα ανά κυψέλη! Ίσως έχει δίκιο ο Νάξιος! Μπράβο στα παιδιά!!!!

Κωστας Γ είπε...

Με λίγη προσοχή στο άνοιγμα των οπών με το τρυπανάκι που παραλαμβάνετε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Όμως αν εξακολουθήσει κάπου και στάζει, τότε εφαρμόζουμε λίγο τεφλόν ή κόλλα για πλαστικούς σωλήνες.

Θεοφύλακτος είπε...

Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ παιδιά.

Leonidas είπε...

Εύγε, πολύ καλή ιδέα και προσιτή/πρακτική λύση. Ενδεχομένως να μπορούσε να επεκταθεί με επιπλέον δυνατότητες όπως απομακρυσμένος έλεγχος της στάθμης του σιροπιού και των διάφορων ρυθμίσεων (με gprs ή web based εφόσον υπάρχει διαθέσιμο wifi). Αρκετά καλό για τέτοιες εφαρμογές είναι το Arduino. Επίσης δύο ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες για την μελισσοκομία σε τέτοιου είδους θέματα είναι http://www.beehacker.com/ και http://www.hackerbee.com/

melianatoli είπε...

Και το συροπακι ετοιμο για τριγο

melianatoli είπε...

Και το συροπακι ετοιμο για τριγο

pan_kefalonia είπε...

Μπραβο παιδια !!! Φτιαξτε κι ενα μηχανημα που να μετατρεπει το σιροπι σε μελι !!! Ετσι δεν θα χρειαζομαστε μελισσες ουτε κυψελες .

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ είπε...

Το να το παιζει καποιος εξυπνος ...δεν σημαινει ότι και είναι...

Ανώνυμος είπε...

Άθλιο